KAJ LAHKO NAREDIM SAM/A, ČE RAZMIŠLJAM O SAMOMORU?

Poiščimo nekoga, ki mu zaupamo in se z njim pogovorimo o svoji stiski – čeprav nam je težko, čeprav ne želimo obremenjevati drugih, čeprav nas je sram in imamo občutek, da nas nihče ne razume. Če nimamo osebe, ki bi ji zaupali v bližini, poiščimo strokovno pomoč – ta je dober vir pomoči

Poskrbimo zase – samomorilne misli, težnje in načrt samomora je možno premagati!

Ustavimo se za trenutek – odločitev o življenju in smrti ni odločitev, ki jo moramo sprejeti zdaj, v tem trenutku, čeprav ne vidimo rešitev. Vendar, ko prespimo, lahko našo situacijo pogledamo iz drugega zornega kota ali najdemo način kako rešiti situacijo.

Obljubimo si, da si ne bomo naredili ničesar – obljuba za življenje je namreč močna vez, da nas lahko v tistem trenutku ohrani pri življenju, saj je močna moralna zaveza. Odločitev zapišimo na list papirja. V kolikor nam uspe dati obljubo komu od bližnjih, zdravniku, svetovalcu,.., bo obljuba pridobila še dodaten pomen.

Zapišimo si svoje misli – zapišimo si našo življenjsko zgodbo. Tako, ki bo vsebovala tako lepe kot težke trenutke, posebej pa tisto, kar nam je v življenju pomembno. Pomislimo kdaj smo že hoteli obupati in kaj smo storili takrat. Kaj nam daje moč v življenju? Kaj nas dviga iz tal? Se lahko na koga zanesemo?

Imejmo upanje – v stiski se nam zdi, da situacija nikoli ne bo boljša, da nikoli ne bomo našli izhoda – situacijo vidimo črno-belo. Veliko ljudi pove, da so po krizi lahko situacijo pogledali iz druge perspektive, drugače.

Izražajmo in sprejemajmo bolečino – na Instagramu, Facebooku in ostalih medijih pogosto videvamo popolne pare in družine, kjer ni bolečine in trpljenja. Vendar se v življenju srečujemo tudi z neprijetnimi čustvi in občutki. Zato izrazimo, sprejmimo bolečino. Narišimo jo, uglasbimo, izpojmo, izplešimo bolečino.

Bodimo prijazni do sebe – začutimo kaj se dogaja z nami brez, da bi se za to obsojali. Sprejmimo se takšne kot smo. Skupaj z bolečino in trpljenjem.

Aktivirajmo se – telesne aktivnosti nam pomagajo pri izboljšanju razpoloženja. Pojdimo okoli hiše, bloka, naredimo kratko vadbo. Ob tem poskusimo z mislimi slediti naši aktivnosti. Kako se sedaj počutim?

Naredimo dom varen – odstranimo stvari s katerimi bi se lahko v hudem trenutku stiske poškodovali. Raje se obdajmo s stvarmi, ki so nam (bile) drage – spominki, fotografije, izdelki ipd.

Izdelajmo škatlo pozitivnih reči – naredimo si škatlo, v katero damo stvari, ki so nam pomembne, ki nam vračajo voljo do življenja – knjige, spominki, talismani, CD, pozitivne misli, slike pomembnih ljudi, dogodkov, ki nam narišejo nasmeh na obraz. Nič ni narobe, če nam v danem trenutku te stvari napolnijo oči s solzami, nas napolnijo z jezo ali strahom. Izrazimo ta občutja – jočimo, kričimo, plešimo, …

Izogibajmo se psihoaktivnim substancam (alkoholu, drogam,…) te namreč spodbujajo impulzivno vedenje.

Zakaj berem to? Hočem končati z življenjem? Se želim maščevati nekomu s tem, da naredim samomor? Je bolečina prehuda? Iščem upanje za naprej? Iščem pomoč, pogovor?

KJE NAJTI POMOČ?

Osebni zdravnik – če ta ni dosegljiv: dežurni zdravnik,

najbližja splošna ali psihiatrična bolnišnica,

reševalna služba (112),

urgentna psihiatrična ambulanta v Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani (01/4750 670)

Telefoni za pomoč v stiski:

Klic v duševni stiski (vsak dan med 19.00 in 7.00) – 01 520 99 00

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (24ur/dan, vse dni) – 116 123

Društvo SoS telefon za ženske in otroke žrtve nasilje (pon.-pet. med 12.00 in 22.00, prazniki, vikendi med 18.00 in 22.00) – 080 11 55

Tom telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12.00 in 20.0) – 116 111

Spletno svetovanje

Zdravstveni portal s svetovalnimi forumi za odrasle: https://med.over.net/

Spletna svetovalnica za mlade: https://www.tosemjaz.net/

Spletna postaja za razumevanje samomora: http://zivziv.si/

Mreža psiholoških svetovalnic:

Svetovalnice v Ljubljani, Kranju, Postojni, Murski Soboti, Novi Gorici, Slovenj Gradcu, Sevnici in Kopru – naročanje preko 031/704 707, info@posvet.org

Svetovalnice v Celju in Laškem – naročanje preko 031/778-772, svetovalnica@nijz.si

Viri in literatura:

Kadar nas je strah, da si kdo lahko vzel življenje. NIJZ. Dostopno na https://www.nijz.si/sl/publikacije/kadar-nas-je-strah-da-bi-si-kdo-lahko-vzel-zivljenje

Kam po pomoč v stiski. NIJZ. Dostopno na: https://www.nijz.si/sl/publikacije/kam-po-pomoc-v-stisk

Razmišljam o samomoru. Živ? Živ! Dostopno na http://zivziv.si/razmisljam-o-samomoru/

Samomorilne misli in vedenje. NIJZ. Dostopno na https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/samomorilne_misli_smernice_ppp_koncno.pdf

Piše: Mateja Erce, mag.psih., BPT

Program »Preventiva, terapija, rehabilitacija in raziskovanje na področju zmanjševanja rabe psihoaktivnih substanc« sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.